Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

“Prema Školskom kalendaru za 2020/2021. godinu, treći klasifikacioni period počinje 18. januara 2021. godine. U skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja od 11. januara 2021. godine, u prvoj sedmici trećeg klasifikacionog perioda, nastava u svim školama će se organizovati onlajn. Potrebno je da se časovi u ovoj sedmici organizuju u cilju obnavljanja nastavnih sadržaja iz prethodnog perioda i da se na taj način obezbijedi priprema učenika za usvajanje novih sadržaja u III klasifikacionom periodu. Početkom naredne sedmice, svim školama će biti proslijeđeno uputstvo o realizaciji obrazovnih programa za III i IV klasifikacioni period za sve nastavne predmete.

Nakon prve sedmice onlajn nastave, škole će birati jedan od dva ponuđena modela u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima..”

OVAKO započinje saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, na njihovoj zvaničnoj stranici od 13.01. 2021. Taj 18.01. je sjutra a još mnogo bitnih stvari je ostalo nepoznanica, kako za zaposlene a onda i za roditelje, koji ne znaju na koji način će se organizovati nastava poslije ove online sedmice, i kako će svoje obaveze na poslu uskladiti sa dječijim u školi (ovo se posebno odnosi na djecu osnovnoškolskog uzrasta i to onu mlađu).

Jutros se na Dnevniku kako RTCG, tako i ostalih radio-televizijskih stanica, ali i na mnogim portalima na društvenim mrežama (posebno Roditelji.me), moglo čuti da je Ministarstvo zdravlja donijelo toliko čekanu odluku o plaćenom odsustvu jednom roditelju/staratelju/hranitelju djeteta koje nije starije od 11 godina za vrijeme praćenja nastave na daljinu. Naravno, ne treba napomenuti da je ovakva odluka isforsirana od strane javnog mijenja, naročito od pomenutog Udruženja “Roditelji” koje je kao rijetko koje istupalo sa ovim zahtjevom u javnost. (Ne bismo se osvrtali na neke “huškačke” NVO, kojima kao da je sada sve potaman, pa se ne glaskaju, a problem isti ako ne još gori, s obzirom na to da se ne zna tačan datum dolaska vakcina protiv Covid-19 virusa, početka vakcinacije, a svakodnevno i dalje imamo između 400-500 novozaraženih. Uz sve ovo, granice su nam širom otvorene, a mi tehničkih i medicinskih mogućnosti za detekciju novog soja virusa Covid-19 nemamo, a on svuda oko nas).

Ono što je neozbiljno, neodgovorno i krajnje neprofesionalno od ovog Apostolskog Ministarstva je činjenica da TE ODLUKE još uvijek NEMA (u trenutku sastavljanja saopštenja, nedjelja 17.01.2021.) na zvaničnom sajtu istog Ministarstva, a nema je objavljene ni u Službenom listu Crne Gore, jer jedino tako objavljena odluka postaje i validna.

I, kome onda sjutra roditelji, koji bi, iz opravdanih razloga, postali korisnici ovog prava, da napišu zahtjev da im se odobri koriščenje istog, na osnovu ODLUKE, koja zapravo ZVANIČNO NE POSTOJI.

Svaki takav zahtjev i eventualno odobrenje poslodavca bi im bio nelegitiman i nevažeći. Dalje ostaje nejasno, na osnovu onog što se čulo na dnevniku i što se pročitalo na portalima, koliko traje ta “odluka”? S obzirom da svi đaci prvu sedmicu pohađaju nastavu online. Ima li logike, pisati zahtjev za jednu sedmicu? Ili, kada se bude znalo u konačnom, kako će koja škola funkcionisati, na osnovu kojeg od dva ponuđena modela (treba napomenuti da drugi model podrazumijeva malo u školu, malo online za većinu đaka), ta “odluka” važi i tada? Kome da se obrate roditelji (a nije ih mali broj, još ako računamo one koji imaju djecu tog uzrasta a sami su zaposleni u prosvjeti, zdravstvu i sl. i tako izloženi riziku od obolijevanja bar upola više nego ostali)?

Da li da se u nedjelju veče, u panici, traže žene za pomoć u čuvanju djece, babe, tetke, strine….dok “odluka” ne postane zvanična i precizno do detalja pojašnjena na šta se i na koga se sve odnosi??

No, ništa neuobičajeno za sadašnji saziv Vlade, čiji resori ne komuniciraju međusobno kada su u pitanju odluke od “krucijalnog” značaja za bitisanje društva. Smušeno, namjerno ili u neznanju, posljedice ćemo tek osjetiti, a vi dragi naši i više nego zbunjeni roditelji, snalazite se sami, trčeći od vrata do vrata kako biste dobili pravu i provjerenu informaciju, koju ni nadležni ne mogu da vam daju.

NO, PROĆI ĆE I TAJ “MINUT DO DVANAEST”, I TO JAKO BRZO!

 

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: