Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom neće biti otvorena prije kraja ove godine, jer o tome nije postignuta neophodna saglasnost zemalja članica, potvrđeno je za RTS u Savjetu EU.

“Međuvladina konferencija EU i Srbije neće biti održana u ovom periodu, s obzirom na to da ni za jedno poglavlje nema saglasnosti o otvaranju, zbog ocjene više zemalja članica o nedovoljnom napretku u oblasti vladavine prava”, rečeno je u Savjetu EU.

Iako su postojala očekivanja da bi u decembru moglo da bude otvoreno poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika, koje je već duže vreme spremno za otvaranje, to se nije dogodilo, piše RTS.

Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Njemačka i Bugarska nisu dale zeleno svijetlo za poglavlje 2, pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni godišnji izvještaj o Evropske komisije, navode diplomatski izvori.

Ova odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jedne godine.

Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava određuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje članice mogu da uspore ili čak suspenduju pregovore u cjelini ako u ovim ključnim oblastima nema napretka.

U dosadašnjem toku pregovora, koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35. Prošle godine otvorena su dva poglavlja, posljednji put u decembru 2019. godine, poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

Srbija bi u sledećoj godini trebalo da vodi pregovore po novoj metodologiji proširenja, koja predviđa da će pregovaračka poglavlja biti grupisana u šest tematskih cjelina umesto u 35 pregovaračkih poglavlja.

Beograd od Evropske komisije očekuje da preciznije uobliči kako će nova metodologija biti primenjena na Srbiju, koja je već otvorila 18 poglavlja, piše RTS.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: