Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Crnogorska etnička zajednica Australije nastavlja da promoviše Crnu Goru na jedan izuzetno visok nivo pokazujući svoju lojalnost Australiji, a čuvajući tradicionalne vrijednosti zemlje porijekla.

“Obzirom na dosadašnju uspješnu saradnju sa ovdašnjim strukturama sistema nije nas iznenadio poziv organizatora da i ove godine budemo učesnici premijerske večere. Kada je oficijelni voditelj večeri objavio podatak da je na listi čekanja ostalo njih 1600, a da su zbog mjera zaštite od Covid19 u sali dozvolili pristup samo nama 650 i naći se među odabranima nas 10 predstavnika Crne Gore učinjelo nas je još ponosnijim. Zbog navedenih mjera za stolom se moglo naći samo po 5 osoba pa smo tako ovoga puta bili podijeljeni za dva stola, ali smo bili jedni do drugih”, navodi se u saopštenju CEZA.

“Ceremonija na kojoj su dodijeljene i nagrade istaknutim pojedincima i organizacijama se održala u predivnoj Gala sali Sydney Entertainment Centre koja je bila specijalno dekorisana za ovu priliku. Na velikim ekranima su se smjenjivale slike sa motivima etničkih zajednica među kojima su nama bile posebno drage one koje su promovisale Crnu Goru, kazao je Mihailo Mandić predsjednik CEZA.

International Convention Centre se nalazi u jednom od najljepših djelova Sidneja. Okružen je ekskluzivnim hotelima, šoping centrima, restoranima sa predivnim pogledom na centar sidnejskog zaliva pa nije čudo sto je prava turistička atrakcija.

Domaćin večeri je bila premijer NSW-a The Hon Gladys Berejiklian MP koja je pozdravila prisutne sa porukom da budu ponosni na svoju državu porijekla, ali da poštuju i budu odani svojoj novoj domovini Australiji.

“Slične poruke su uputili i ostali predstavnici vlasti među kojima su bili The Hon Dr Geoff Lee MP, Dr G.K (Hari) Harinath OAM, Chail Multicultural Advisory Board i Joseph La Posta, Chief Executive Officer Multicultural NSW. Vidjevši našu Milenu u predivnoj crnogorskoj nošnji dva ministra ( Dr Geoff Lee i Joseph La Posta) su rado pristali na zajedničku fotografiju”, dodaje Mandić.

Voditelj ceremonije je bio Adam Liaw čija emisija o hrani ‘Destination Flavour’ već šestu godinu pobjeđuje na SBS televiziji. Adam je 2016. imenovan od strane japanske vlade zvaničnim ambasadorom za japansku kuhinju i da dodamo da je on i Unicef Ambasasador for Nutrition. Pored toliko stolova u sali Adam je izabrao da sjedne sa crnogorskom delegacijom. Kako navodi Mandić, Adam se nasmijao na njegovu primjedbu da je i on porijeklom Crnogorac, samo da on to ne zna.

“I pored svih nastojanja da nam se pridruze naši članovi iz Melburna – zbog već navedenih uslova smo odustali od te ideje. Iz istih razloga nijesu mogli potvrditi dolazak ni najavljeni gosti dr Tim Brook i njegova partnerka Ms Ruth Hingston iz Kanbere, zatim dr Chris Nash sa svojom zivotnom saputnicom dr Wendy Becon, ali smo bili bogatiji prisustvom bračnog para Dumović: dr.sci Milom i Tanjom. Za našim stolom su, pored Vesne i Vasilija Špadijer te dr Ljubice i dipl.el.ing. Mihaila Mandića bili i Ljubo Palibrk, dugogodišnji sudski tumač i prevodilac Miroslava Mira Joksović, arhitekta Mira Belanovkao gost naše ekipe, a sa nama je bila i Milena Špadijer koja je svojom pojavom u crnogorskoj narodnoj nošnji plijenila pažnju mnogobrojnih gostiju”, dodaje Mandić.

Bio je ovo još jedan primjer kako iseljenici ne zaboravljaju svoju Crnu Goru i svoju odanost pokazuju na jedan reprezentativan nivo koji se može porediti sa najvišim diplomatskim standardima na koji bi se mogli ugledati i oni kojima bi to trebalo da bude čast i obaveza.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: