Pedofilija, droga, malverzacije, švaleracija, besna kola, pronevjera – pomislili biste da su ovo radnje rezervisane za kriminalce, ali oni koji se bave ovakvim aktivnostima mogu se naći i u redovima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Izvor: Blic.rs

Ovu temu iznova je aktuelizovao vladika vranjski Pahomije, nakon što je se svoje bludne radnje ponovio ovaj put nad jednim monahom. Tako je manastir Prohor Pčinjski, kako saznajemo, ponovo prazan, jer je napastvovani momak pobegao odatle, a za njim su pošli i drugi. Međutim, u reagovanju na pisanje medija o celom ovom slučaju, medijima je poslato saopštenje, potpisano sa “bratstvo manastira” u kome se navodi “da nije istina da je ova svetinja prazna”, jer, kako navode, njega “čine tri monaha i četiri iskušenika”.

Pahomije je svojevremeno optužen za pedofiliju, nekoliko puta, čak mu se i sudilo, ali nikada nije odgovarao. Ali on nije jedini grešnik u crkvenim redovima: za jednako gnusne i nakazne prestupe optužen je i sada penzionisani Kačavenda, verovatno i najpoznatiji javnosti. Ko bi uostalom i mogao da zaboravi navode o dečaku Miliću Blažanoviću, koji se razneo bombom usred manastira, ne mogavši da izdrži da ga Kačavenda seksualno zlostavlja.

Osim dvojice “istaknutih” vladika, tu je i Filaret Mićović, takođe vezan za pedofiliju, zatim bludni episkop Georgije, njegov rođeni brat Konstantin, koje je zbog pronevera i račšinjen,

Da je i “obično” sveštenstvo imalo ispade, dokazao je rumski sveštenik, čije su eksplicitne fotografije, na kojima je u klinču sa švalerkom, kružile mrežama.

Takođe, rasturanje droge “hobi” je dvojice sveštenika iz Kruševca i bivšeg veroučitelja, a sva trojica uhapšeni su prošle godine. Njihovi prestupi, u poređenju sa pojedinim kolegama iz crkve deluju kao mačkji kašalj.

O svima njima više pročitajte u galeriji koja sledi.