Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Autorka: Zorka Raičević, dipl. menadžerka u turizmu i hotelijerstvu i preduzetnica

Vlada gasi državnu avio kompaniju zbog duga koji kompanija ima prema državi, skoro 85% da budem preciznija, da bi otvorila novu kompaniju koju isto mora da pomaže sigurno narednih 5 godina i u tu novu kompaniju hoće da uloži oko 30miliona koje su ostavili sa strane od onih 750 miliona pozajmice (890mil da budem preciznija). Senzacionalno katastrofalna odluka…

Gašenje Montenegro Airlinesa će državu koštati mnogo više od 50 miliona eura kako su najavili. Otvaranje nove avio kompanije najavljuju u narednih 6 do 9 mjeseci što je više nego ambiciozno jer je apsurdno. Otvaranje avio kompanije je kompleksan proces jer postoje termini, uslovi, osiguranja, sertifikati i ostale dozvole za koje treba mnogo više vremena. Nije isto kao kad bi zatvorili kafić pa poslije mjesec dana otvorili novi… Kako nije u ovu tematiku bio uopšte upućen, Ministar finansija se ispravi juče i najavi kako će nova avio kompanija da se otvori za godinu i po odnosno 2022. godine… A do tada ćemo izgubiti tržište koje je MA gradila 20 godina i za koje se borila isto toliko…

Da bi se nova avio kompanija primakla poziciji MA trebaće do 5 godina. Određena stečena prava se gube, a to su veoma značajni benefiti, recimo zakup aviona, da ne pričam o poziciji unutar vazduhoplovnih asocijacija iz kojih idu razni kompanijski benefiti prilikom plaćanja usluga, itd…

Ministar finansija govori o slotovima – slotove ugašene kompanije ne mogu preuzeti nikako, niti iste prodati. Prodati se mogu samo profitabilni i to prije nego se avio kompanija ugasi. A ko će ih kupiti u ovoj neizvjesnoj situaciji i zašto bi, kada sve ostale evropske avio kompanije imaju svoje… Slotovi za Beograd nisu potrebni, a to je najprofitabilnija linija u kojoj MA prednjači u odnosu na Air Serbia nekoliko godina unazad, i od sada monopol ide Air Serbia, kao i profit.

MA je važio za bezbjednu kompanju, imao tržište i klijentelu koja mu je vjerovala. Godine su trebale da se to postigne, a sad dođu neki eksperti od svega i svačega i umjesto da pronađu nekog ko zna kako da se ozdravi kompanja i napravi restruktuiranje iste, oni ključ u bravu i “aj polako”.

U prosjeku je Montenegro Airlines prevozio godišnje oko 600.000 putnika što je procentualno najveći broj putnika sa oba crnogorska aerodroma. Odnosno 55% ukupnog broja putnika koji dolaze u Crnu Goru. Kolike će posljedice biti, osjetićemo vrlo brzo. Na prvom mjestu od samih aerodroma, i ovako je loša situacija zbog pandemije, do povezanosti države sa ostatkom svijeta. Gašenjem kompanije, biće ostavljen prostor da razne kompanije preuzimaju linije. Znači predajemo 600.000 putnika – kome?!

Kada je riječ o besplatnim kartama koje su na meti kritika o navodnom dovođenju birača pred izbore, dodijeljeno je 10.000 karata što i nije neka cifra, zar ne?

Nismo mi jedina država koja je imala sličan problem, moćna Lufthansa je primila nedavno finansijsku injekciju od strane svoje vlade u iznosu od 9 milijardi eura. Lufthansa je u ovoj godini u jednom trenutku imala gubitak oko 800 miliona eura mjesečno zbog virusa. Ono što je sigurno, Njemci je ne bi tek tako ugasili.

I LOT je bio u ogromnim gubicima godinama pa se u najgoroj situaciji izdigao iz pepela i postao jedna od najboljih kompanija u Evropi.

Mislim, da su mogli naći bolje rješenje od ovoga, i da će troškovi biti dosta veći, što od gašenje; pogotovo u procesu osnivanja nove firme, gdje bi onda ukupni troškovi bili oko 130 miliona eura. Zar nije bolje to uložiti u nacionalni brend?

Bilo kako bilo, virus će proći, kao i ministarska karijera a glupost je vječna.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

DALJE RUKE OD TUZI!

Dok pandemija uzima danak u životima, vlada premijera Krivokapića nastavlja da pravi, ali samo na prvi pogled, diletantske…

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: