NVO Montenegro International uputila je danas čestitku povodom Dana državnosti Predsjedniku Republike Hrvatske g.dinu Zoranu Milanoviću, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g.dinu Andreju Plenkoviću i Predsjedniku Hrvatskoga sabora g.dinu Gordanu Jandrokoviću, kao i svim građanima prijateljske Hrvatske.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj praznik je koji se obilježava 30. maja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990. Tada su izabrani zastupnici na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su prisustvovali i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako “konstituisanje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji”.

“Dana 30. maja 1990. godine utemeljen je prvi demokratski izabrani Hrvatski sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Austro-Ugarskom, kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom”, navodi se na hrvatskom izdanju Wikipedije.

Related Posts
%d bloggers like this: