Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

foto: Pobjeda.me

Podgorica, 10.12.2020. – NVO Montenegro International zahtijeva od Specijalnog državnog tužilaštva da u skladu sa čl. 3 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu pokrene istražni postupak protiv ministra finansija Milojka Spajića povodom informacije o emisiji obveznica i zaduženju države Crne Gore u visini od 750 miliona eura (što predstavlja 20.50% prethodnog spoljnog duga Crne Gore).

Podsjećamo na spornu činjenicu da nova Vlada nije još kreirala budžet za narednu godinu, a postavlja se pitanje krivične odgovornosti za najnovije zaduženje, ukoliko isto nije definisano posljednjim rebalansom budžeta.

Jučerašnjim aktom Ministarstvo finansija prekršilo je Zakon o izmjenama zakona o budžetu za 2020, koji u članu 6. stav 2 predviđa zaduživanje u iznosu od 338 miliona eura. Zbog prekoračenja zakonom dozvoljenog iznosa, a shodno članu 82. tačka 18 Ustava Crne Gore, odluku o ovom zaduživanju je trebala da donese Skupština Crne Gore koja “raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore”.

Prema pisanju portala Borba, u tekstu pod nazivom “Kamatna stopa po kojoj se vlada danas zadužila je SKANDALOZNIH 2,95%, odnosno za 0,4% više nego što se zadužila prethodna DPS vlada“ – kamatna stopa od 2,95% po kojoj se država juče zadužila je SKANDALOZNA, s obzirom da je za čak 0,4% veća u odnosu na prethodnu emisiju obveznica, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je jučerašnje zaduženje kraće za 3 godine, uslijed čega je prirodno da i kamatna stopa bude manja, a nikako za 0,4% veća.

Na potencijalno visoko koruptivni aranžan posebno ukazuje pisanje portala Vijesti da je za našim obveznicama juče vladala prava jagma i da je ukupna tražnja bila čak 3 puta veća od ponude, tako da kamatna stopa po kojoj se Ministarstvo finansija juče zadužilo negira sve tržišne postulate i ukazuje na koruptivni posao za koji bi, moguće, mogli biti zainteresovani i američki tužioci. Na potencijalno koruptivan posao juče je ukazao i poslanik Medojević, o čemu svjedoči tekst na portalu Antena M pod nazivom “Ministar u svojstvu privatnog lica ugovarao posao od 750 miliona eura“.

Ovom prilikom tražimo od Specijalnog tržavnog tužioca da u skladu sa nadležnostima ispita na osnovu kojeg zakona se nova Vlada zadužila 750 miliona eura, preko koje banke i brokera je odrađena ova emisija (s obzirom na činjenicu da je i sam ministar u tom poslu, kako se navodi u biografiji aktuelnog ministra), kao i da li je ministar Spajić imao aranžmane u vezi ove emisije i prije imenovanja, što su pitanja koja je i poslanik Medojević javno postavio.

Ako će ovo zaduženje građani Crne Gore platiti za 21 milion eura (0,4% x 750 miliona x 7 godina) više u odnosu na iznos po kome se bivša Vlada zaduživala, pred Specijalnim državnim tužiocem je još jedan zadatak, a to je da utvrdi da li ovih 21 milion eura imaju veze sa iznosom mita koji je navodno nuđen potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, što je bio dužan da prijavi nadležnim organima kako bi izbjegao sopstvenu krivičnu odgovornost.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Ćutanje je zlato

foto: N1info Prvi ustoličeni nove većine, voljom 41 poslanika, postade Aleksa Bečić i to pravo na mjesto predsjednika…

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: