U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe, odgovorili su Standardu iz SDT.

”Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, navodi se u odgovoru SDT.

Podsjetimo, NVO Montenegro International saopštila je da je podnijela Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog slučaja prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Oni su još kazali da su uz krivičnu prijavu dostavili knjigu bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, čiji izdavač je MI, kao i tekstove iz medija u proteklom periodu.

Kako se navodi u saopštenju NVO MI, najviši crkveni funkcioneri SPC dugi niz godina znali su o slučajevima pedofilije i podvođenja unutar ove vjerske organizacije, međutim sve istrage su uvijek završavane na isti način.

”Dva slučaja koja su najviše potresla SPC su slučajevi vladika Kačavende i Pahomija, koji i pored svih dokaza nisu osuđeni. Recimo, Pahomije je u žižu javnosti dospio nakon optužbi za seksualno zlostavljanje dječaka. Nakon nekoliko godina suđenja, u dva od četiri predmeta je nastupila apsolutna zastarjelost, dok je u preostala dva oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza”, piše u tom saopštenju.

Related Posts
%d bloggers like this: