Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

foto: Standard.co.me

NVO Montenegro International pozvao je Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da hitno preduzme zakonom propisane mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti i liši slobode Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija; Milojka Spajića, ministra finansija i socijalnog staranja i Jakova Milatovića, ministra ekomskog razvoja kako bi ih onemogućili ovu organizovanu kriminalnu grupu da dalje djeluje u cilju pravljenja nesagledive štete državi Crnoj Gori i njenim građanima u cilju njenog dovođenja u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi.

“Danas, kada Vlada Crne Gore bez ikakve analize realnog stanja i plana restruktuiranja nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines, vjerujemo da ste svjesni da se poput Gaja Julija Cezara nalazite pred “Rubikonom”, te Vas pozivamo ili da i Vi “bacite kocku” u cilju zaštite pravnog poretka i zaustavljanja postupka koji će prema procjenama stručnjaka dovesti do nesagledive štete od najmanje nekoliko stotina miliona eura, ili da se povučete sa funkcije”, navodi se u zahtjevu upućenom Katniću.

MI podsjeća Katnića da mu se ova NVO u proteklih nekoliko mjeseci obratila sa više krivičnih prijava protiv organizovane kriminalne grupe na čelu državnih institucija, među kojima i sa krivičnom prijavom protiv ministra finansija Milojka Spajića za slučaj visoke korupcije u slučaju netransparentne emisije obveznica kojima je država Crna Gora zadužena za 890 miliona eura po znatno lošijim uslovima u odnosu na tržišne.

U zahtjevu se navodi da su osumnjičeni dana 24.12.2020.godine organizovali aktivnosti na likvidaciji Montenegro Airlines-a ad – nacionalne avio kompanije i time izvršili sljedeća krivična djela: Udruživanje radi protivustavne djelatnosti (čl. 372.), u vezi člana 357 (Ugrožavanje nezavisnosti) … “Ko na protivustavan način pokuša da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi”; Kriminalno udruživanje i Stvaranje kriminalne organizacije (čl. 401 i 401a); Zloupotreba službenog položaja (čl. 416) … “Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja… drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog…” i Nesavjestan rad u službi (čl. 417. Krivičnog zakonika Crne Gore) … “Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata… očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta…”.

Uz zahtjev kao dokaz dostavljen je dokument broj 01-011/20-8930/1 pod nazivom “Informacija o trenutnom stanju u nacionalnom  avio prevozniku Montenegro Airlines-u ad Podgorica” koji je dana 24.12.20202. dostavljen Predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću o strane Zorana Radunovića, u svojstvu državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija.

Podsjećamo, Krivokapić je bez procedure utvrđene Poslovnikom o radu Vlade, istog trena uvrstio ovu Informaciju na dnevni red sjednice Vlade, nakon čega je uslijedila press konferencija na kojoj su osumničeni ministri obavijestili javnost “da se Montenegro Airlines gasi, da će država osnovati novu kompaniju sa troškom od 0 eura u periodu od 6-9 mjeseci, da nema zakonskog osnova da opstane kompanija”.

“Osumnjičeni ministri su sa umišljajem obmanuli javnost (jer zakonski osnov postoji u vidu restrukturiranja i dr), da Vlada nije donijela odluku, ali će MA u likvidaciju, pokušavajući da manipulacijama izbjegnu najjednostavniju činjenicu da nijedna pa ni ova čudesna Vlada, ne može da proglašava likvidaciju privrednog društva, ne može da mu nanosi štetu iznošenjem pojedinačnih neprovjerenih poslovnih podataka a da tek najavljuje izradu finansijskih i revizorskih izvještaja o poslovanju kompanije, da ne smije da obmanjuje javnost da bi drugom pribavila korist. Ove činjenice potvrđuju da je u pitanju unaprijed smišljeni plan da se likvidira Montenegro Airlines ad Podgorica”, navodi se u zahtjevu Katniću.

Informacija od strane Zorana Radunovića, državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija, ukazuje na brojna upozorenja o ogromnoj šteti koja bi mogla nastati likvidacijom Montenegro Airlinesa. Konkretno da se time gube benefiti koje baštini kompanija i država, kao što su slotovi, prava letjenja, iznajmljeni avioni, članstvo u IATA, code share sa drugim kompanijama, sertifikati i licence vazduhoplovnog osoblja, te da bi postupak likvidacije zahtijevao izdvajanje dodatnih sredstava u iznosu od 50 miliona eura. Takođe se navodi da su druge države poput Srbije i Njemačke dodijelile svojim kompanijama Air Serbia i Lufthanza odromnu državnu pomoć, čak se te odluke nalaze u prilogu Informacije.

Sve navedeno se odvija dok je na pravnoj snazi Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlines-a koji je usvojila Skupština Crne Gore. Takođe, u informaciji dostavljenoj Vladi, već u prvom stavu da je isti zakon “SUSPENDOVAN odlukom Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije”, što u pravnom sistemu Crne Gore nije moguće, jer Agencija nema, niti može imati nadležnost da suspenduje zakone.

“Ovo je pokušaj javnog ubijanja nacionalnog brenda, čijim će prestankom rada koji se desio u petak 25.12.2020. država, privreda i građani trpjeti ogromne i nenadoknadive gubitke, u visini od najmanje nekoliko stotina miliona eura, prema procjenama stručnjaka, što je u direktnoj vezi sa krivičnim djelom “ugrožavanje nezavisnosti” (član 357 KZCG), jer se radi o jasnom cilju da se Crna Gora dovede u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema državi Srbiji, odnosno njenom nacionalnom avio prevozniku”, navodi se dalje u zahtjevu MI.

Podsjećamo, MA je učestvovao u ukupnom vazdušnom saobraćaju sa oko 55% i umnogome je zaslužan što je učešće prihoda od turizma, u kojem je avio dostupnost od najvećeg značaja, oko 25% BND. Ovakva odluka je u korist najvećoj aviokompaniji AIR Serbia koja će saobraćati i direktno i biti tranzitni centar za putnike u i iz Crne Gore, pa postoje osnovi sumnje da je ova akcija izvedena na štetu MA i Crne Gore a u korist AIR Serbia i države Srbije.

U zahtjevu se od Specijalnog državnog tužioca traži hitno postupanje i lišavanje slobode navedenih lica, kako bi se ista onemogućila da realizuju nova krivična djela, s obzirom da se i u Informaciji od 24.12.2020. jasno navodi da ovakav postupak u vrlo kratkom roku ista grupa priprema i za Barsku Plovidbu i Crnogorsku plovidbu, dok već postoje najave da ova organizovana kriminalna grupa planira da preda i Aerodrome Crne Gore stranim licima, čime bi nastala nesaglediva šteta i država Crna Gora i njeni građani bili bi dovedeni u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi.

“Kao Specijalno državno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, molimo vas da hitno zaustavite rušilački pohod ove organizovane kriminalne grupe na privredna društva i imovinu države Crne Gore (bez analiza, javnih rasprava i uključenja Skupštine Crne Gore kao najvišeg zakonodavnog tijela)‚”, zaključuje se u zahtjevu.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: