Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

MI je na mail dobio saopštenje eMDe Alijanse, sa molbom da ga učinimo dostupnim direktoru Uprave za dijasporu i prenesemo izraze najdubljeg neslaganja sa njegovim stavovima iznijetim u pomenutom intervjuu i iskrenu nadu da ce se u buducnosti uzdrzati pokusaja javnog mijesanja u rad i aktivnosti udruzenja registrovanih u njemu stranim zemljama i po zakonima tih drzava. Kada uslov za razgovor i saradnju bude ispunjen, a stoji u zadnjoj recenici reakcije na njegov intervju, rado cemo utvrditi mjesto i datum prvih razgovora i susreta sa njim. Saopštenje prenosimo integralno:

“eMDe Alijansa”

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj

Otvorena reakcija na intervju v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom mr. Seida Hadžića datom za portal Crnogorske etničke zajednice Australije (montenegro.org.au) i njegovom uredniku mr. Mihailu Mandiću

 Gospodine Hadžiću,

sa posebnom pažnjom sam čitao Vaš intervju sa Mihailom Mandićem, iz razloga jer me kao predsjednika prvog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG i pojedinca koji je aktivno učestvovao u osnivanju prvih asocijacija na nivou Njemačke, Evrope i Svijeta prije dalekih 23 godine, sve pomenute teme jako interesuju i direktno me se tiču.

Vi ste izrazili neke nedoumice i nerazumijevanje ponašanjem ogromnog dijela organizovane dijaspore gradjana Crne Gore (50 udruženja iz cijelog Svijeta), medju kojima je i eMDe Alijansa koja okuplja 9 od ukupno 12 udruženja crnogorskih gradjana u Njemačkoj, kojoj i ja kroz svoje matično udruženje Montenegro-Hessen e.V iz Frankfurta pripadam.

Prije nego što Vam pomognem da shvatite ono što ste rekli da ne razumijete, htio bih da pohvalim Miška Mandića koji Vas je umjesno postavljenim pitanjima izveo na čistac, kao Andrija Nikolić Vašeg doskorašnjeg kolegu iz Vlade, ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Gospodine Hadžić, ne uzimajte našu ignoranciju lično, nije do Vas. Radi se dominantno o onima koji su Vas na tu poziciju izabrali, i eto malo ipak do Vas, jer ste je bez razmišljanja prihvatili. Ne odajete utisak da ste politički naivna persona, ali ako to stvarno jeste, da Vam kažem ja što Vam Vaši bošnjački sunarodnici i moji dragi prijatelji i crnogorske patriote iz dijaspore misle i govore, pa da Vam možda lakse padne neuspjeh u daljem radu.

Vaša vlast je sastavljena najvećim dijelom od DF-a koji baštini ideologiju ravnogorskog tj.četničkog pokreta iz II svjetskog rata i iz ratnih sukoba 90 tih godina prošlog vijeka. Da Vas ja kao pravoslavac podsjetim, jedinice tog pokreta su u samo jednoj sedmici pobili po svom pismenom priznanju Pavla Djurišića u izveštaju svom vrhovnom komandantu Draži Mihailoviću preko 8000 žena, djece, staraca i 1200 naoružanih Vaših sunarodnika. Samo u jednoj akciji čišćenja Vaših sunarodnika u ratu koji je trajao 4 godine, gospodine Hadžiću!

50 godina kasnije ista ideologija čiji su pobornici Vas izabrali za tu funkciju je pobila u 2 dana još toliko Vaših sunarodnika u Srebrenici, gospodine Hadžiću!

Sad bi neko pomislio, evo naivan čovjek je ovo lako shvatio i Vi ćete se sa svojim kolegama iz SPP stranke sad osvijestiti i izaći iz koalicije i vlasti sa očigledno prirodnim neprijateljima Vašeg i našeg naroda. Gospodine Hadžić, mi znamo da nećete. U intervjuu sa Mandićem ste se vrlo arogantno obraćali onima koji ne žele komunikaciju sa Vama, i čak vrlo neiskusno i neprofesionalno se umiješali u rad udruženja registrovanih u Vama stranoj državi i podsticali naše članstvo da smijeni rukovodstvo koje, pobogu, odbija sa Vama razgovor. Da li g. Hadžiću stvarno toliko ne cijenite memoriju i inteligenciju pripadnika naše dijaspore?

Mihailo Vam je oprostio da podstaknuti valjda umišljajem Vaše intelektualne ili makar retoričke nadmoći, relativizujete i izbjegnete odgovor njemu na pitanje o oduzimanju dijaspori prava glasa u CG, zamjenom teza da pobogu niko našim iseljenicima neće uzimati državljanstvo.

Gospodine Hadžiću, Vi ste možda vješt manipulator, ali nas sećanje dobro služi i sjećamo se 2016. i uloge Vaše tadašnje BDZ u predizbornim kombinatorikama. I tada ste bili na ulicama Podgorice sa Srbadijom barskom, i tada i sada Vam je baza u Novom Pazaru i Groznom, kao što je Andriji Mandiću u Beogradu i Moskvi.

Gospodine Hadžiću, u našim udruženjima u Njemačkoj nam je članstvo multietničko i multireligijsko kao i u domovini nam Crnoj Gori i valjda nas razumijete da osjecamo enorman animozitet kada su u pitanju Vaši ravnogorski koalicioni partneri i evro-azijski mentori s kojima kako rekoste u intervjuu, želite da pravite bolju Crnu Goru a i novu dijasporu. Sa njima koji pred Vama živima u Vladi i u Parlamenut relativizuju i negiraju genocid nad Vašim narodom i Vi interesno ćutite i trpite ili pak bolujete od Stokholmskog sindroma, pa ni Vi više ne vjerujete u Srebrenicu?

Gospodine Hadžiću, ja Vam u ime eMDe Alijanse još jednom kažem da odbijamo i to sa gnušanjem svaki razgovor sa ravnogorskom Vladom i znajte nikada sa ravnogorcima nećemo sjedat za istim stolom, pa ni sa Vama visokim činovnikom četničke Vlade što ste trenutno.

Ako vam je stalo da Vas drugacije percipiramo i prihvatimo, sve je u Vašim rukama, Vi ste,što reče relaksirani šef Vaše koalicije, Game Changer, izadjite iz koalicije s četnicima, oborite kvislinsku Vladu, pa ćemo najiskrenije i najintezivnije sa Vama razgovarati i saradjivati.

Nenad Popović

Sekretar udruženja Montenegro-Hessen e.V. Frankfurt

Predsjednik prvog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG

eMDe Alijansa – Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: