Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Joe Biden se tokom predizborne kampanje založio za stabilizaciju Zapadnog Balkana

Svjedočenje je zakazao Eliot Engel, demokratski kongresmen iz New Yorka, koji je odličan poznavalac zbivanja na Zapadnom Balkanu.

Kosovo treba da razvija svoju državnost, a Srbija da ne stopira taj proces, kaže Madeleine Albright, bivša američka državna sekretarka.

Ona je, na “saslušanju” u vanjskopolitičkom odboru Predstavničkog doma američkog Kongresa, sa ciljem da se novoj administraciji Joea Bidena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu, rekla da bi Washington trebalo da podrži demokratski razvoj država Balkana, prenio je Tanjug.

Osim Albright, pred Vanjskopolitičkim odborom govorili su Daniel Serwer sa Univerziteta Johns Hopkins te Janusz Bugajski iz Fondacije Jamewstown

„Svjedočenje je zakazao predsjedavajući odbora Eliot Engel, demokratski kongresmen iz New Yorka, koji je i sam odličan poznavalac zbivanja na Balkanu“, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

„U središtu pažnje su bili povratak Sjedinjenih Američkih Država na Balkan, borba protiv korupcije, suzbijanje ruskog i kineskog uticaja, saradnja s Evropskom unijom“, rekao je Puljić.

‘Potezi koji odgovaraju Rusiji i nacionalistima’

Janusz Bugajski iz Fondacije Jamewstown rekao je da bi bilo koji pokušaj promjene granica i razmjene teritorija na Zapadnom Balkanu bilo u interesu i na korist samo Rusiji i nacionalistima u regiji.

On je na Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog kongresa, koji se održava danas, a posvećen je pružanju preporuka novoj američkoj administracija o politici SAD-a prema regiji, rekao da bi promjena granica i razmjena teritorija samo omogućili nacionalistima i separatistima da traže otcjepljenje teritorija u državama regije, te da je veoma teško pretpostaviti kako bi uopšte to izgledalo.

“Napravio bi se haos od kojeg će samo Rusija imati dobit. I nacionalisti. Ne mislim da je to dobra ideja”, rekao je Bugajski, prenio je Tanjug.

Istakao je da NATO trupe ne treba da se povlače sa Kosova, sve dok Kosovo ne postane dio NATO-a, što bi trebalo da se desi. Takođe, dodaje on, trebalo bi da se radi na udaljavanju Srbije od ruskog uticaja i naglasio da će to ojačati stabilnost regije.

Serwer je u intervju za Al Jazeeru prošle sedmice rekao da je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini zahvaljujući odlučnoj američkoj politici, ali ta država sada riskira da se pretvori u katastrofu zbog međuetničkih podjela.

‘Moramo zaštiti državu BiH’

Kazao je da Amerika sada treba nametnuti liderstvo, u saradnji s Evropskom unijom.

“Disfunkcionalna Bosna i Hercegovina je prilično skupa, i finansijski, a i s aspekta štete po reputaciju Zapada, koji nimalo ne profitira od pogoršanja situacije. Neuspjeh države Bosne i Hercegovine značio bi i kraj NATO napora da zaštiti osjetljivu muslimansku populaciju, jačanje secesionista koje podržava Rusija, ne samo na Balkanu, već i u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji…”, rekao je Serwer.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: