Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Od 30. avgusta prošle godine, odnosno formiranja nove Vlade, DF pokušava da ostvari ono što ih najviše boli – da smijene Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Sve su probali, i meko i tvrdo i okolo i direktno, ali do sada nijesu uspjeli. Sve ostalo, od kritike Krivokapića i njegove ekspertsko-apostolske vlade, kohabitacije, preko Srebrenice, SPC-a, Porfirija, Vučića, Joanikija, izbora u Nikšiću i Herceg Novom… sve je to usputna priča ili dio mozaika za ukalanjanje Katnića.

Izvor: Standard

Najnovija operacija DF-a kodnog imena – “penzija”, uključuje niz sofisticiranih detalja u toj paukovoj mreži kojom Frontovci žele samo jedno – OSVETU.

POZNATE FACE I SUDNICE I MOTIVI

Bitno je raščlaniti to ko najviše želi Katnićevu ostavku? Nije to partija ili skup njih koji, zbog dobrog izbornog rezultata i uvećanog povjerenja građana želi da stvari poprave, sistemski riješe i približi se cilju – EU. Ima i takvih, ali su to prije svih poznate face iz sudnica, policijskih kombija, zatvora…Otuda je i jasnije odakle motivi za uprezanje svih intelektualnih, finansijskih i ostalih kapaciteta kako bi se sklonio onaj koji je najviše doprinio otkrivanju njihove druge strane.

Poslanik DF-a i lider DNP-a Milan Knežević, prvostepeno osuđen za krivično djelo terorizam u pokušaju, a sada i dalje optužen za isto djelo. Knežević je bio u ZIKSU, nosio nanogicu i napadao policajce na dužnosti…

Poslanik DF-a Slaven Radunović je posebno zainteresovan da Katniću vidi leđa jer je njegov sin Luka optužen da je član kriminalne organizacije, djelo pranje novca, suđenje taje već četiri godine.

Poslanik DF i lider PzP Nebojša Medojević (podnio ostavku na poslaničku funkciju) optužen da je član kriminalne organizacije, djelo pranje novca, suđenje traje već četiri godine.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović čeka skidanje poslaničkog imuniteta kako bi došao u sudnicu povodom optužbe – pružanje otpora.

JAVNOST NE REAGUJE, INSTITUCIJE SLABE

To su najagilniji poslanici koji muku muče da Katnića izbace iz fotelje Specijalnog državnog tužioca. Čak i da je sve tačno to što u svoju odbranu saopštavaju ova četiri poslanika, a to je da su svi slučajevi zapravo politički motivisani, jasno je da su u direktnom sukobu interesa.

Ne vjerujem da u svijetu, u pravnim državama i iole razvijenim demokratijama, postoji slučaj da zatvorenici i optuženi pobijede na izborima i da tu pobjedu koriste kako bi onog koji je otkrio njihova djela, kako se kaže, do stepena osnovane sumnje, skidaju sa funkcije.

Međutim, stvari idu dalje uprkos bjelodanim činjenicama. Javnost je prestala da reaguje, institucije su slabe, a najviše zahvaljujući DPS-u i ostalim partijama koje su partricipirale u vlasti od referenduma na ovamo i osveta osuđenih i optuženih može da počne ili se nastavi.

DŽABA I VENECIJANSKA KOMISIJA I ZAKONI

Počelo je sa izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, a izmjene su prošle dva kruga Venecijanske komisije. U oba mišljenja podcrtano je isto, između ostalog “da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca”.

Kako se navodi, predloženi Zakon nije usmjeren ka pravnom uređenju, već prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čovjeka SDT-a Milivoja Katnića.

“VK je zabrinuta zbog takve zloupotrebe zakonodavnih nadležnosti, to podriva pravnu sigurnost i u suprotnosti je s prirodom izrade propisa koja za svrhu ima definisanje opštih pravila, nasuprot izvršnoj akciji u odnosu prema konkretnom pojedincu ili situaciji. Eksperti VK su mišljenja da institucionalne reforme ne smiju biti pokretane samo zbog jednog cilja – smjene pojedinaca na ključnim pozicijama. Legitimno je smijeniti ministra i druge nosioce političkih funkcija nakon izbora”, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije.

Uprkos sugestijama evropskih eksperata, nova većina izglasala je zakon i to dva puta jer ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prvi put odbio potpisati.

KRAĐA DOSIJEA

DF nije odustajao, već je na mala vrata u Skupštini promijenio Zakon o radu obrazlažući to potrebom usklađivanja sa Zakonom o PIO, a sve to kako bi doskočio Katniću.

Jer, prije nego što je većina digla ruku kako bi navodno uskladila jedan sa drugim zakon, Radunović i družina je odradila špijunsko-subverzivni posao, pa je pomoću svojih kadrova “po dubini”, suprotno zakonu, pribavila lične podatke specijalnog tužioca. Tako je iz Fonda PIO ukraden ili na neki drugi način pribavljen, a svakako ne legalan, dosije Milivoja Katnića. U dosijeu kojim može da raspolaže samo Milivoje Katnić i Fond PIO, piše koliko specijalni tužilac ima godina radnog staža, godina staža osiguranja, godina beneficiranog radnog staža, uplaćenih doprinosa od bivših poslodavaca….

Na osnovu tih podataka skovan je plan: spustiti starosnu granicu za penziju za jednu godinu kako bi Katnić po sili zakona (novog) morao otići u mirovinu. Nije ih mnogo interesovalo koliko će na taj način građana Crne Gore, po sili zakona, morati da ode u penziju niti koliko će to da košta državu odnosno poreske obveznike.

Cilj, valjda, opravdava sredstva!

PODACI PROCURELI I IZ MINISTARTSVA ODBRANE

DF nije želio ništa da prepusti slučaju pa je i iz resora Olivere Injac, ministarke odbrane “pribavio” dosije Miliovoja Katnića – u kojem je do detalja ispisan profesionalni put Specijalnog tužioca. Odavanje službene tajne je u svakoj državi ozbiljan prekršaj, a kada se to uradi u resoru odbrane zemlje članice NATO, onda to ima posebnu dimenziju skandala.

Iz Fonda PIO i Ministartsva odbrane Standard nije dobio odgovore na pitanja ko je dostavio dosije Specijalnog tužioca niti po kojem osnovu je to urađeno. Na pitanje Osnovnom državnom tužilaštvu da li je pokrenuta procedura utvrđivanja ko je kršio zakon Standardu je odgovoreno da oni jesu nadležni već VDT. Pitanja su poslata i toj instanci i očekujemo odgovor.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: