On je na današnjoj promociji svoje knjige ukazao da SPC umjesto da zatraži oprost od okoline zbog pedofilije, osudi pedofile iz svojih redova i bude organizacija koja će tražiti prava za svaku žrtvu – srpsku, hrvatsku, bošnjačku – ona to ne čini i sebe dovodi u negaciju.

– Svim državnim organima sam se obratio i svi su mi rekli da se javim prvo političarima. Obratio sam se tadašnjem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i oni su navodno vodili istragu, ali ništa nisu uradili. Dao sam 2012. određene dokaze Aleksandru Vučiću, ali on prstom nije mrdnuo da išta uradi – rekao je Jovanović.

On je istakao da ga je pokojni patrijarh Pavle tek iz osmog puta primio na razgovor, ali ubrzo i izbacio iz kancelarije kada je Jovanović počeo da mu govori o dokazima o pedofiliji u SPC.

– Patrijarhu Irineju smo se obraćali mnogo puta, a samo nam je jednom stigao odgovor da je za SPC ta priča završena. Patrijarhu Porfiriju neću da se obraćam, jer ne želim više da se ponižavam. Ali očekujem da podnese ostavku jer će oni ljudi koji su njega izabrali na to mjesto uskoro biti predmet istražnih organa – naglasio je Jovanović.

Kako je rekao, u Srbiji niko nije želio da izda njegovu knjigu niti da napiše predgovor i pogovor, pa je pomoć zatražio van Srbije.

Bojan Jovanović je na današnjoj promociji knjige najavio da će uskoro biti osnovana nevladina organizacija koja će se baviti svim slučajevima pedofilije u SPC, ali i u Srbiji.

– Dobili smo podršku svih žrtava, a omogućićemo svim pravoslavnim konfesijama da iznesu svoje mišljenje o pedofiliji, jer nije samo SPC jedina pravoslavna konfesija. Sada se u Srbiji sprovodi vjerska diktatura, rekao je Jovanović.