Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Predmet našeg interesovanja je status krivične prijave koju je MI podnio protiv građanina Joanikija SDT-u.

Podsjećamo:

7. maja 2021. godine na Cetinje je održana promocija knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“ autora Bojana Jovanovića, čiji izdavač je Montenegro International.

9. maja 2021. godine, NVO Montenegro International podnijela je Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog osnovane sumnje da su umiješani u prikrivanje slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

Podsjećamo, Bojan Jovanović, bivši đakon Srpske pravoslavne crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija. On je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, govoreći o pedofiliji unutar Srpske pravoslavne crkve kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

“Amfilohiju ne možemo da sudimo jer je umro, ali moramo javnosti kazati da je taj čovjek znao o pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi još dok je bio banatski vladika. Gospodina Joanikija ne smatram vladikom. To je čovjek koji je bio zadužen za vođenje istrage o pedofiliji o slučajevima koji su se desili u Cetinskom manastiru, manastiru Dajbabe i drugim manastirima na teritoriji Crne Gore 2011, 2012. i 2013. godine i koji je sve te slučajeve zataškao”, kazao je Jovanović na promociji knjige.

14. maja 2021. godine, mediji su prenijeli da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom Manastiru i manastiru Dajbabe.

”Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka”, odgovorili su Standardu iz SDT.

29.maja 2021. godine, odlukom sinoda SPC Joanikije je izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ova promjena u titularu je poznavaocima odmah zapela za oko, iz razloga što se nekad SPC u Crnoj Gori predstavljala kao “Mitropolija crnogorsko-primorska”, bez sufiksa SPC. Suštinski, ova izmjena ništa i ne znači jer su obije, bile i jesu dio SPC, ali to nije predmet ovog obraćanja.

3 mjeseca i treći dan kasnije, svjedok Bojan Jovanović još nije pozvan od strana SDT, odnosno Katnića za davanje izjave i eventualno prilaganje dokumenata opisanih u njegovoj knjizi, kako bi pravda konačno krenula da korača, vezano za slučajeve pedofilije u Cetinjskom Manastiru i Manastiru Dajbabe.

Što bi rekao g.din Katnić – POLAKOTE. Međutim, istog moramo podsjediti da nema kuđ polako, jer se radi o optužbama za teško krivično djelo, koje su poznate domaćoj i regionalnoj javnosti skoro punu deceniju, i sada kada Aleksandar Vučić i njegovi vazali u Crnoj Gori pokušavaju nasilno da ustoliče Joanikija na slobodarski prijesto Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, dužni ste da odbranite i pravo i pravdu u Crnoj Gori. Bili Katunjanin ili ne, plaćeni ste za to – da istražni postupak pod hitno dovedete do kraja i dozvolite da se konačna istina utvrdi u sudskom postupku koji je jedini relevantan da donese oslobađajuću ili osuđujuću presudu za Joanikija i družinu iz Mitropolijae crnogorsko-primorske. U krajnjem, da Vam pomognemo, možda bi isti Joanikije Mićović bio idealan svjedok saradnik da zločinačka družina unutar SPC konačno plati za sva nepočinstva o kojima se godinama unazad govori u javnosti, a vi kao istražni organi još ništa ne preduzeste, barem da javnost zna.

Nije nam jasno koga SDT izviđa i zašto ne, ali glavni svjedok koji je ponudio saradnju i dokumenta vezana za taj slučaj nije pozvan na davanje izjave.

Ne, ne želimo da mislimo da je SPC bačila rukavicu u lice državnim organima Crne Gore, u ovom slučaju SDT, i da SDT iz nekih razloga ne smije da nastavi započeti “izviđaj”.

Podsjećamo da je istina o zlodjelima unutar SPC stigla do stranih ambasada, Evropskog Parlamenta, Evropskog Savjeta, Evropske komisije, administracije u Vašingtonu i brojnih drugih, a da smo se prije dva dana obratili i Vaseljenskom Patrijarhu, Svjetskom savjetu crkava i svim pravoslavnim crkvama sa zahtjevom da Joanikije Mićović i njegova družina iz Sinoda SPC budu ekskomunicirani zbog prikrivanja brojnih zločina unutar ove navodno vjerske organizacije i zato što koriste Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) suprotno kanonima pravoslavlja i Božjim zapovijestima.

Borba za istinu je obišla skoro čitavi svijet, nakon promocije na Cetinju, uslijedile su promocije u SAD, Hrvatskoj, Srbiji, kontakt sa Evropskim parlamentom, a u skorije vrijeme planirane su promocije u Australiju, na Kosovu, u Italiji… tako da će biti još adresa na kojima će se za sada pričati o borbi da pravda konačno zakuca na vrata onima koji na najgrublji mogući način koriste jednu vjersku organizaciju za ostvarivanje svojih mračnih nauma.

Može i “ruka pravde”, jer i rukopravdivi Dritan bi mogao kao “fsjo i fsja” bezbjednosti Crne Gore da se zainteresuje za ovaj slučaj. Pa valjda bi bilo lijepo da, kad se već u Crnoj Gori pokrenuo postupak vezan za teške optužbe na račun današnjih velikodostojnika SPC, bar Crna Gora “izvidi” to prva a ne da se čeka da se dobije signal od nekog centra sa strane?

Danas, mantijaši iz SPC planiraju rukopomazanije Joanikija na Cetinju, što izaziva do sada neviđene tenzije i nervozu građana Cetinja. Da li će ili neće biti hirotonisanja na Cetinju to ćemo tek da vidimo ali MI želi da pita Specijalno državno tužilaštvo i gospodina Katnića:

  1. U kojoj je fazi izviđaj, po prijavi MI?
  2. Koji su svjedoci saslušani, da li je izjavu dao Joanikije?
  3. Zašto na svjedočenje još nije pozvan g. Bojan Jovanović?

I ne, molimo Vas g. Katniću, kao čelnika jedne državne institucije čijim radom se ponosite, nemojte da nam odgovorite sa “u cilju istrage, ne možete da nam date informacije”.

Festina lente.

Latinska sentenca koja znači “požuri polako”. Polako, polakote – dođe mu na isto.

Ali FESTINA g. Katniću, tu je poenta.

Srdačan pozdrav,

NVO Montenegro International

 

 

 

 

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: