Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Rajka Glušica (foto: standard.co.me)

Krivična prijava protiv profesora Adnana Čirgića? Jer je profesor reagovao na maligno djelovanje i toksične stavove opskurnih predstavnica (Glušica, Rakočević) prosrpske (kvazi)intelektualne (kvazi)elite koje otvoreno, besramno i odavno iskazuju nepoštovanje prema instituciji u kojoj su upošljene. Ali i prema crnogorskim intelektualcima koji im se ne sviđaju pa po onoj “manjak znanja višak samopouzdanja” drsko i profano odgovaraju svim neistomišljenicima, kao da nijesu zakačile ni trunku akademskog rezonovanja i ophođenja uprkos svojim akademskim dostignućima, te su spremne i krivično ih goniti zbog iznešenog stava i mišljenja. Sada su dodatno okuražene političkom zaleđinom, budući da je politička frakcija kojoj su odani dio vlasti. Međutim ni ranije one nijesu prezale od  javnog i privatnog  vulgarnog vrijeđanja Crne Gore i Crnogoraca, a sve sa ugodnih pozicija u javnim ustanovama, prolongirajući svoju vulgarističku egzistenciju novcem iz budžeta Države prema kojoj su oduvijek pokazivale neskrivenu rezignaciju.

Svi znamo za  (ne)čuven izliv  nabreklog hibrisa Rakočevićke od prošle godine kada je izjavila da izdanja Fakulteta za Crnogorski Jezik i Književnost koristi u nedostatku toalet papira. Tada je krivičnu prijavu podnijela protiv profesora Milorada Nikčevića. Takođe, znamo za ekavičarsku borbu za ijekavicu gospođe Glušice. Kad glume silu po fakultetu onda su muškarače, žene-četnici poput njihove šefice Bratićke, a kada treba da se upuste u akademsku polemiku iz koje znaju da se ne mogu dostojanstveno izvuć’ onda su ranjene ženice.

foto: printscreen

Mišljenja smo da je profesor Čirgić svojim osvrtom na nedopustivo ponašanje dotičnih Rakočević i Glušice, sasvim odmjereno i patriotski i kako mu nalaže profesionalna etika, ukazao na zloćudni malignitet i hazardni trulež što se njeguje usred crnogorske institucije, ali isto tako, nenamjerno je pokrenuo reakcije koje su u potpunosti ogolile licemjerje, neznanje, kukavičluk i drskost femo-četničkog klana, a tamo đe toga ne smije biti – u crnogorskim institucijama. O, kako je prostački instinkt za samoodržanjem, odveo u moralno posrnuće ove isfrustrirane jurišnice novog režima, školskih primjeraka vrste intelektualnih oportunista.

Šta sada?

Sada opet, o kukavnom srpstvu uvrijedjenom i ugroženom?! Opet krivična prijava?! Opet se digao do neba zaglušujući vapaj mučeničkog svetosavlja kojem je prof Čirgić dramatično prodrmao trošne i ispucale temelje jednostavnim, nepretencioznim artikulisanjem svog doživljaja onoga što očigledno kontaminira civilizacijske težnje našeg naroda koji je, ipak, konačno počeo da se deprogramira od autodestruktivnog balkanskog mentaliteta. Prof Čirgić je jednostavno ukazao na ono što bi trebalo da bode oči svakom zdravomislećem čovjeku koji želi učestvovati u stvaranju jednog boljeg svjeta za svoju djecu, a što je izazvalo emotivnu “uznemirenost” dotičnih prestrašenih gospođa. Šta će biti ovoga puta? Hoće li da ustanu svi uhljebljeni mrzitelji crnogorskog identiteta, da zaurlaju o svojoj ugroženosti?

Hoće li riječ dokazanog i priznatog akademskog, intelektualnog i ljudskog autoriteta, kao što je profesor Adnan Čirgić, da se doživi kao atak na pravo ličnog, ali nadasve anticrnogorskog stava, u svakom smislu marginalnih osoba?! Bilo bi elementarno moralno, a u pokajničkom kontekstu najdobronamjernije prihvatljivo, da obije, upute izvinjenje uvaženom profesoru Čirgiću, o čijem liku i djelu nijesu kadre suditi, jer bi ih priznavanje njegovog akademskog postignuća i doprinosa, lišilo prazne arogancije, ali i da upute izvinjenje i svim svojim kolegama, čitavoj crnogorskoj javnosti, bar zbog još jednog nepotrebnog i štetnog zaoštravanja tenzija i doprinošenja ovoj turobnoj atmosferi koja pritiska Crnu Goru. Konačno, ako zamjeraju Crnoj Gori, u bilo kom smislu i u bilo kojoj mjeri, njenu odlučnost da ide putem koji je vodi daleko od retrogradnog sistema u kojem uvrijeđene gospođe i slični njima nalaze neku inspiraciju i identitet – neka se bar ne identifikuju sa crnogorskim institucijama.

A kako bi se tek ovaj slučaj mogao analizirati iz ugla mnogih crnogorskih patriota i pregalaca, te svega što im je učinjeno zbog komentara iz sasvim privatnih prepiski, iznošenja ličnog stava, autorskih tekstova? U ime Crnogoraca i Crnogorki kojima je nacrtana meta na čelo zbog kritike njihovog dekadentnog i destruktivnog puta, u ime mnogih koji se ućutkuju najprimitivnijim i najužasnijim prijetnjama polupismenih klerofašista i njihovih portparola sumnjive pismenosti, zahvaljujemo profesoru Čirgiću što se znanjem i kompetentnošću suprotstavlja primitivizmu i mržnji. Što mu unižavanje svih moralnih kategorija koje su najvrjednija tekovina Crne Gore, nimalo nije zabavno niti isplativo, kao što je zabavno i isplativo Glušici, Rakočevićkoj i družini.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

PODRŠKA DIJASPORE

Montenegro International je uputio apel dijaspori da se oglase povodom situacije u državi a naročito vezano za izbore…

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: