Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

NVO Montenegro International dostavila je danas Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova odgovornih za evidenciju biračkog prava građana i upis i brisanje u crnogorsko državljanstvo i građana i građanki koji su upisani u birački spisak druge države a budu glasali na predstojećim izborima u Herceg Novom.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično je zaključilo birački spisak za opštinu Herceg Novi gdje se lokalni izbori održavaju 09. maja i pored jasnim dokaza dostavljenih od strane NVO da jedan broj lica u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore ne bi se smio naći u biračkom spisku, što je kažnjivo u skladu sa čl. 188. Krivičnog zakonika Crne Gore.

Prema podacima MUP-a pravo glasa na izborima ima 25.590 birača, što je 83 birača više nego na parlamentarnim izborima u avgustu prošle godine, javio je portal RTCG.

NVO Montenegro International je prenijela informaciju sa sajta CrnaGora.today koji je u međuvremenu hakovan, tako da smo tužilaštvu dostavili preuzete printscreenove sa spiskom birača za koje je utvrđeno da imaju prebivalište i pravo glasa u susjednim državama (više na https://montenegrointernational.org/u-biracki-spisak-za-opstinu-herceg-novi-nelegalno-upisano-preko-11-biraca/).

U skladu sa Zakonom, birači za koje su i NVO CEMI i Državna izborna komisija utvrdili da su upisani u biračke spiskove drugih država morali su po automatizmu biti izbrisani iz biračkog spiska.

Podsjećamo da čl. 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika definiše da „pravo da bira i da bude biran za poslanika/odbornika ima birač koji je navršio 18 godina života, koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje dvije godine prije dana održavanja izbora“… „i koji ima prebivalište u opštini, odnosno gradskoj opštini, kao izbornoj jedinici“.

Vezano za sastavljanje netačnih biračkih spiskova član 188 Krivičnog zakonika Crne Gore definiše: „Ko u namjeri uticanja na rezultate izbora ili na referendumu, sačini netačan birački spisak, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“, dok član 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu definiše da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo i da je nadležni organ obavezan pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, nakon saznanja o činjenicama iz st. 1 do 3 ovog člana.

Od tužilaštva je zatraženo da od nadležnih državnih organa zatraži i provjeri spisak svih građana koji su u proteklih 30 dana ušli na teritoriju Crne Gore i da se izvrši provjera da li se data lica nalaze u biračkom spisku Crne Gore. U slučaju da se ista lica nalaze u biračkom spisku Crne Gore od tužilaštva je zatraženo da izvrše provjeru njihovog biračkog prava na teritoriji države iz koje dolaze. Ukoliko se za ista lica utvrdi da su iskoristila biračko pravo na izborima u Herceg Novom, a isto pravo imaju na teritoriji druge države, tužilaštvo je dužno u skladu sa Zakonom da pokrene postupak njihovog krivičnog gonjenja.

U zahtjevu se takođe zahtijeva krivično gonjenje svih lica koja nisu postupala po službenoj dužnosti, kao i brisanje iz biračkog spiska i oduzimanje crnogorskog državljanstva svim licima koja postupaju suprotno Zakonu o crnogorskom državljanstvu, Zakonu o biračkom spisku i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: