Search Menu

Krivična prijava SDT sa zahtjevom za procesuiranje svih odgovornih za kršenje Ustava i zakona države Crne Gore

Criminal report to the Special State Prosecutor with a request to prosecute all those responsible for violating the Constitution and laws of the state of Montenegro

Zahtjev za utvrđivanje odgovornosti mandatara Zdravka Krivokapića

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Podgorica, 11.11.2020 – NVO Montenegro International je danas uputila krivičnu prijavu Specijalnom Državnom tužiocu Milivoju Katniću, koju je do ovog trenutka potpisalo preko 890 građana.

U prijavi se traži formiranje tri specijalna istražna tima koji će se baviti zloupotrebama i krivičnim djelima od strane nadležnih državnih službenika, kao i svih koji nisu postupali u skladu sa Ustavom, Zakonom i procedurama, te da isti u skladu sa službenom dužnošću budu krivično, prekršajno ili disciplinski procesuirani ka nadležnim državnim organima/tijelima.

„Obraćamo Vam se sa prijavom iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije iz razloga što postoji osnov sumnje da se radi o organizovanoj grupi, bliskoj istim centrima interesa (spoljnjeg i unutrašnjeg) koja je u dužem vremenskom periodu subverzivno djelovala na pravni poredak države Crne Gore, čime je ne samo uticala na urušavanje istog, već i na uznemirenje javnosti, stvarajući nesigurnost i ugrožavanje bezbjednosti građana“, navodi se u saopštenju.

Iz NVO Montenegro International zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih, pokretanje istražnih radnji i bezbjedonosnu zaštitu, u skladu sa institutom „svjedoka saradnika“, svih unutar institucija sistema koji su pred Specijalnim Državnim Tužilaštvom spremni da progovore i dostave dokaze o radnjama koje narušavaju pravni poredak države Crne Gore i subverzivno djeluju na isti.

„Nedopustivo je da se krivične prijave odbacuju i pored dokaza koje Uprava policije pruža i da se povratnici u obavljanju krivičnih djela ne procesuiraju ka nadležnim sudovima, te stoga pozivamo Specijalno Državno Tužilaštvo, Vrhovno Državno Tužilaštvo i Upravu policije da koordinirano djeluju u skladu sa ovlašćenjima štiteći pravni poredak države Crne Gore i bezbjednost građana, uključujući i sve one koji časno, u skladu sa Ustavom i Zakonom obavljaju svoj posao u nadležnim institucijama“, dodaju iz NVO Montenegro International.

U prijavi SDT se navodi sa su svjesnim ili nesvjesnim propuštanjem u sankcionisanju krivičnih djela i prekršaja nadležni državni organi ugrozili Ustav, zakone navedene u krivičnoj prijavi i interne procedure, izazivajući povredu službene dužnosti, Ustavom i zakonom zagarantovana prava građana, što je izazvalo pravnu, zdravstvenu i svaku drugu nesigurnost i strah kod građana u Crnoj Gori.

U skladu sa pravnim regulama, podnosioci krivične prijave zahtijevaju istragu koja će rezultirati utvrđivanjem i razdvajanjem krivične, prekršajne i disciplinske odgovornosti svih koji nisu postupali u skladu sa propisima i službenom dužnošću u dijelu nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, uništenja i oštećenja kulturnih dobara i otuđenja više desetina miliona m2 državne imovine, kao i govora mržnje i kršenja Zakona od strane pojedinih medija.

Oni podsjećaju na svrhu kažnjavanja, u skladu sa članom 32 Krivičnog zakonika: 1) sprječavanje učinioca da čini krivična djela i uticanje na njega da ubuduće ne čini krivična djela; 2) uticanje na druge da ne čine krivična djela; 3) izražavanje društvene osude za krivično djelo i obaveze poštovanja zakona i 4) jačanje morala i uticaj na razvijanje društvene odgovornosti.

„Svako nepostupanje u skladu sa istim zahtijeva istragu i sankcionisanje počinilaca, uključujući i organe koji ne postupaju u skladu sa zakonskim obavezama i službenom dužnošću“, zaključuje se u saopštenju NVO Montenegro International iz Podgorice, koje je pored medijima dostavljeno i Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, Direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, kao i ambasadama i međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda građana.

Tekst peticije koja će biti nastavljena sa potpisivanjem dostupan je na sljedećem linku:  https://www.peticija24.com/krivicna_prijava_specijalnom_drzavnom_tuzilastvu_crne_gore.

NVO Montenegro International

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

PODRŠKA DIJASPORE

Montenegro International je uputio apel dijaspori da se oglase povodom situacije u državi a naročito vezano za izbore…

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: