Predsjednik skupštine građanske države Crne Gore, g. Bečić, je premudro lupio da su izborom g. Joanikija “Mitropolija crnogorsko-primorska i vjerujući narod Crne Gore dobili dostojnog duhovnog pastira”.

Prvo je g. Bečić zaboravio da navede da je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, ili podrazumijeva da nema druge pravoslavne crkve osim srpske?

U Crnoj Gori žive i pravoslavci koji nisu vjernici SPC. U Crnoj Gori žive i pripadnici drugih religija, a u svijetu a dobrim dijelom i u Crnoj Gori osim pravoslavlja postoji katoličanstvo, protestantstvo, evangelizam, mormonstvo, islam, judaizam, budizam, hinduizam, sikizam, šintoizam i mnoge druge za koje na zalost nije čuo ni g. Bečić ni njegove kolege. Bolji bi nam život bio da su političari načitaniji i širih shvatanja. Čast izuzecima.

G. Bečić je rekao svim pripadnicima drugih religija, osim svetosavske srpske crkve da su nevjernici. Možda ih i ne smatra ljudima. Kad bi g. Bečić razmišljao u građanskim okvirima pomislio bih da ih smatra građanima drugog reda ali ovako mi više izgleda da ih smatra nevjernicima.

Dakle, dragi nevjernici, pripadnici drugih religija i pravoslavci koji poštujete druge crkve, u Crnog Gori za vas nema mjesta, pomirite se, pokrstite se da svi budemo svetosavci i onda će nastupiti vječni mir. Dok ne počne istorijski poznata međusobna borba za vlast među srbima.

Na žalost g. Bečića, i g. Putokaza, građanima Crne Gore, vjernicima, ateistima, agnosticima, pa i gore definisanim “nevjernicima” nije potreban nikakav pastir, da bi znali kuda idu. Nismo bravi (crnogorski izraz za ovce) ni fizički ni duhovno da bi nam trebao pastir.

J.S.

Related Posts

Portirije

Izgleda da je patrijarh SPS Porfirije pokazivao umjerenost dok je službovao u Hrvatskoj ne zato što je stvarno…
%d bloggers like this: