Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Nakon skoro 9 mjeseci želimo predstaviti što smo kroz Montenegro International do sada uradili.

Montenegro International (MI) je počeo sa radom jula 2020. godine, kao neformalna grupa intelektualaca iz zemlje i dijaspore. Prioritetni ciljevi u tom periodu su bili mijenjanje narativa o Crnoj Gori  u zapadnim zemljama, razobličavanje uloge Srpske pravoslavne crkve (SPC), ne samo u Crnoj Gori već i u regionu.

MI, nakon dolaska svetosavaca na vlast, tokom septembra i oktobra donosi strategiju i počinje novu borbu sa sloganom:

CRNA GORA JE NAŠA JEDINA PARTIJA

I ciljem da objedini sve patriotske snage Crne Gore u jedan front koji bi porazio aktuelnu vlast na izborima. Od samog konstituisanja nove parlamentarne većine, MI je počeo sa pravnim i propagandnim djelovanjem, loveći svaku grešku nove vlasti, sa medijskim obraćanjima, autorskim tekstovima,  inicijatvama i krivičnim prijavama usmjerenim protiv članova Vlade , generalno nove paramentarne većine i njenog glavnog uporišta – Srpske pravoslavne crkve.

Registrovani smo kao NVO u Crnoj Gori, sa sjedištem na Cetinje.

MI je okupio ozbiljan tim saradnika na WhatsApp platformi, a kasnije smo one koji su se odazvali našem pozivu za učlanjenje u grupu Montenegro International, pokazali  zavidno znanje i posvećenost, podijelili u nekoliko grupa, shodno interesovanjima i stručnosti. Trenutno su aktivne sljedeće:

 • MNE INT BoardofDirectors
 • MI pravni tim
 • MI Tim za prosvjetu
 • MI Tim za kulturu
 • MI Tim za dokumentovanje nepočinstava Vlade, poslanika vladajuće većine i SPC
 • MI Tim za prevođenje
 • MI Tim za CPD (cyber propaganda defence)
 • MI Tim za ekonomiju
 • MI Tim za finansijsku podršku
 • MI twitter tim
 • MI Tim za Pobjedu u Nikšiću
 • MI operativni tim

Kontakt sa medijima i dijasporom smo zadržali kao isključivu nadležnost UO MI, ne želeći da dozvolimo ni minimalnu mogućnost za grešku u ovim naročito osjetljivim oblastima.

CV MI

Od 05.11.2020. godine, UO MI kreće sa tekstovima, medijskim saopštenjima, inicijativama ka Ustavnom sudu, VDT, SDT, ASK, Vladi kao i Crnogorskoj dijaspori za patriotski skup 28. decembra u Podgorici a i kasnije protestne skupove, dok od 23.11.2020. počinjemo sa dopisima međunarodnoj zajednici.

Za period do aprila 2020. godine, osim što je zahvaljujući prije svega pregalaštvu članova UO, kreirao ozbiljan website, Fb stranicu, Twitter nalog, Youtube kanal, Upravni odbor, sa MI timovima  je realizovao:

 • Preko 50 medijskih objava, pretežno autorskih tekstova, na glavnim portalima u Crnoj Gori (CdM, AntenaM, Portal Analitika, Aktuelno, Standard, RTCG itd.) Neke od odvih objava su prenošene i u regionalnim medijima, u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj itd.

Svi tekstovi su potpisani, ne imenom autora teksta, nego sa „Montenegro International“,  jer smo shvatili da naše političke oponente najviše intrigira i razdražuje kad ne znaju ko personalno stoji iza organizacije. Ovi tekstovi su prenošeni i van granica Crne Gore a imali smo „čast“ da nas u studiju TV iz Srbije pomene i „vojvoda“ Šešelj u razgovoru sa domaćim izdajnikom „vojvodom“ Mandićem, a na gotovo dnevnoj osnovi tema smo interesovanja i objava prosrpskih portala u CG, In4s-a i Borbe.

 • 4 inicijative za ocjenu ustavnosti odluka Vlade ka Ustavnom sudu Crne Gore.
 • 2 urgencije oko pomenutih inicijativa.
 • Preko 20 krivičnih prijava VDT/SDT protiv vlade, učesnika u izbornim manipulacijama i dr.
 • 23 obraćanja (analitički pregledi situacije) svim relevantnim medjunarodnim adresama, administraciji i najvišim dužnosnicima EU i NATO
 • 10 pisama Ambasadama i EU, većina prevedena na 4 jezika (Engleski, Francuski, Njemački, Italijanski)
 • Prijavu ASK
 • Zahtjev Vladi Crne Gore za dostavljanje informacija.
 • Inicijativu gradonačelniku Prijestonice Cetinje za oslobađanje Cetinjskog manastira.

Ono čime se iskreno ponosimo je povjerenje i podrška Crnogorske dijaspore, ne samo naših članova UO nego i odzivom dijaspore na apel koji je uputio MI za podršku Patriotskom skupu 28. 12. 2020. godine, u Podgorici kao i za lokalne izbore u Nikšiću. Kombi koji je MI pripremio za predizbornu kampanju u NK, uz pomoć naše dijaspore, je rastjerao mrak kojim je Nikšić zbog litija bio prekriven. Naš nikšićki tim je odradio ogroman posao a kroz svu saradnju tih dana rodila se ekipa koja je stekla međusobno povjerenje i poštovanje.

MI je reagovao na svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja prava Crnogoraca i Crnogorki, podnio je Skupštini Crne Gore inicijativu za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, oglašavao se svim povodima kada je vršena diskriminacija i revanšizam nove klero-fašističke vlasti prema političkim neistomišljenicima. Tako smo protestna pisma slali i stranim diplomatama, koji su postupili suprotno dobroj diplomatskoj praksi ili pristrasno reagovali na dešavanja u našoj zemlji (kao npr. komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju, ambasadorki SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke).

Na vanjsko-političkom planu naše aktivnosti su usmjerene ka lobiranju kod relevantnih međunarodnih aktera, a posebno kod SAD i nove administracije predsjednika Bajdena, s obzirom da smo pripremili ozbiljnu stratešku analizu budućeg očekivanog zaokreta u američkoj vanjskoj politici, što će zasigurno uticati na Zapadni Balkan i Crnu Goru. Shodno tome kreirali smo strategiju djelovanja i komunikacije sa svim relevantnim institucijama u SAD i najznačajnijim imenima američke politike nadležnim za naš region. Jedan od ključnih ciljeva djelovanja MI prema SAD, NATO i EU, kao i zemljama članicama ponaosob, jeste diskreditacija SPC i njenih političkih partnera u Crnoj Gori, jer na tom planu do sada ništa nije učinjeno , niti se crnogorska diplomatija bavila ovim pitanjem, iako je jasno da je nova vlast u Crnoj Gori dobila podršku mnogih zapadnih adresa upravo zahvaljujući snažnoj i kontinuiranoj propagandi srpske crkve.

MI je za ovo kratko ali dinamično vrijeme svog postojanja i rada uspostavila blizak kontakt sa veoma uglednim ljudima iz političko-diplomatskih krugova, na evropskom i regionalnom nivou, a stekla ugled i reputaciju među najznačajnijim intelektualnim, političkim, akademskim i medijskim poslenicima Crne Gore. Kao jedina NVO koja zastupa crnogorski interes, a pritom nije ničiji politički pion, ozbiljnošću i kompetentnošću, MI se na društveno političkoj sceni pozicionirala kao najaktivnija patriotska i nezavisna organizacija u Crnoj Gori, te kao kredibilan i pouzdan partner svim akterima (organizacijama ili pojedincima u matici i dijaspori) koji se bore za slobodnu i evropsku Crnu Goru.

Mi smo MI.

Hvala svima koji učestvuju u radu MI jer bez svih vas MI ne bi uspjeli.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: