Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

Premijerski sat, da se izrazim jezikom premijera: „žali Bože potrošenog vremena, para i policije“. Bilo je možda argumentovanih „napada“ na premijera, argumentovanih „odbrana“, dosta gluposti, floskula, populizma i mlaćenja prazne slame. „Saznali smo“ da je premijer profesor mašinstva i da je dao najbolje Crnoj Gori (ne znam šta je dao ali bolje da nije). Nije nam rekao da je dobro i uzimao i uzima od Crne Gore. Na mašinstvu predavači dobijaju jedna platu mjesečno od nastave (a nije neka pomama za mašinstvom pa se nije pretrgao od mnogo posla) i jedan honorar od atestiranja. Iznos honorara može biti veličine plate ili veći. Znači da je naš premijer kao ugroženi profesor Srbin imao platu koliko i poslanik u skupštini, možda nešto veću ili manju, lako nam može pokazati iznose. Pitam se da li njegovi mehanički strojevi rade na nafti, benzinu struji ili ima pjesmicu da se pokrenu. Dragi studenti idemo na izlet do fabrike kugličnih ležajeva, molim Vas da blago vjerujete jer autobus ne vozi preko 80 km/h. Kolega iz zadnjeg reda molim Vas smanjite vjeru prekoračismo brzinu.

Elem, premijer, reklo bi se sa omalovažavanjem, pominje diplome drugih univerziteta, iznoseći stav da samo diplomci državnog univerziteta treba da rade u državnoj upravi jer samo oni imaju znanje. Možda hoće da kaže da privatni univerziteti ili univerziteti iz drugih država nisu kvalitetni. Ali što premijer sada kad smije ne pokrene javnu provjeru doktorata na državnom univerzitetu? Plaši li se da će među doktoratima koji ne zadovoljavaju ni uslove Univerziteta Crne Gore, a kamoli van Crne Gore, naići na nekoga „svog“? Njegova izjava da vjerom može da pomjera planine, a ima primjera u praksi, ima više nauke u sebi nego određeni broj naučnih radova na osnovu kojih su dijeljeni doktorati na Univerzitetu Crne Gore.

Ne sjećam se da se premijer glaskao ni kad je bila podjela stanova na Univerzitetu Crne Gore. Kada se govorilo o malverzacijama i kada je bilo sa razlogom ili bez razloga nezadovoljnih. Kada su se takođe zaobilazili pravilnici, kao i kod doktorata i mnogo čega drugog na UCG. Vidimo da premijer nije gadljiv na Crnogorske pare, ali jeste na crkvu, državu, zastavu i narod.

Saznali smo i da je premijer vjernik. Makar misli da je vjernik. Njegove izjave ga više karakterišu fanatikom. Profesor mašinstva koji vjeruje da vjerom brda lete, i da ko krene na crkvu propada. Onda će i ova vlada propasti jer je krenula na Crnogorsku crkvu. Je li ovo Zdravko nejaki? Posle Uroša propade carstvo. Je li vjernik onaj koji priča o pomirenju i koji bi samo da nazdravlja (a post je valjda) a druge uneserećava. Njegovo pomirenje je nesreća za sve Crnogorce koji su to rođenjem a ne kako oni kažu, zbog predsjednika Mila. Neće nas pomiriti sa idejom da smo Srbi i osloboditi Crnogorstva iako misli da smo mi u zabludi što smo Crnogorci. Na Cetinju ga nije dočekao srećan narod. Floskula pomirenja je za idiote. Je li pomirenje da našim mrtvima mijenjate naciju? Pomirenje je izgleda da se zadovolji crkva i to Srpska Pravoslavna Crkva. Premijer reče da SPC više ne utiče na vladu od kad se usvojio zakon u krađi crkvenih objekata i ostalog što se može poteći. Ali koliko vidim ne utiče ni manje. Osnuj premijeru Srpsku Demohrišćansku Stranku. Propašćeš od toliko licemjerja. Ja se ni sa kim nisam svadio da me treba miriti. Ali ne dam svoje i ne možete me nekakvim budalaštinama ubijediti da sam ono što vi žeeeliiiiiiteeeee da budem.

Scene koje Cetinje ne pamti, još iz vremena Aleksandra Pircija Birolija, guvernera okupirane Crne Gore (foto: RFE)

I na kraju, saznali smo da je premijer mrtav zadovoljan sa vladom. Sa 12 otpisanih, pardon izabranih ministara. Možda je u pravu, od njih 12 sigurno ima i onih koji znaju posao. Koji su prije svega Srbi. Jeste premijer nikad nije pitao ministre koje su nacije. Baš začuđujuće. Kao da je doveo 12 crnaca i rekao nikad ih nisam pitao za boju kože, vjerovatno ima bijelaca i 3 kineza. Ali srpstvo nije važno dok god ima para. Jeste tužno gledati premijera dok njega i vladu napadaju svi, i opozicija i pozicija. Mora da misli „ima li iko u ovoj Srbiji da žeeeeliiii da nas pohvali?“. Ah da, onda vidi zastavu pa se sjeti da je ovo Crna Gora. Kakva je vlada kad je samo premijer hvali i jedini je koji je rekao da je ovo najkompetentnija vlada. Po čemu su najkompetentniji? Ne bih pojedinačno obrazlagao ministre ali jesu za detaljnu analizu. Prošla vlast je bila očajna kad ih je ovakva smijenila to je fakat. Premijer uvijek ima opravdanje, za sve što oni ne znaju, ne mogu ili neće kriva je prethodna vlast. Pitam se koliko vrijedi vjera uložena u pridobijanje glasača na izborima? U eurima, ne u brdima. A dok dobijem odgovor slušam kako premijer svoju vladu hvali, kao u naslovu,

J.S.

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: