Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga

NVO Montenegro International upućuje javni apel ministarki Prosvjete, nauke, kulture i sporta da ili reaguje u skladu sa službenom dužnošću, ili da odgovara pred zakonom vezano za slučaj koji se dogodio u OŠ “Drago Milović“ u Tivtu.

Apel prenosimo u cjelosti:

“Obraćamo Vam se sa namjerom da Vas informišemo o onome što se dogodilo u JU OŠ “Drago Milović “ u Tivtu, prilikom podjele izvještaja učenicima prvog razreda. Naime, uz izvještaj o postignućima  učenicima, prvacima je dijeljen reklamni material Bratstva srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon”.

Osim namjere da Vas informišemo o navedenom događaju, a koje je MI provjerio, i  koji kvalifikujemo kao nedopustiv, upućujemo Vam  apel, da kao ministarka resora prosvjete, ispitate udio odgovornosti  prosvjetnih radnika, koji su uz izvještaj dijelili propagandni material, kao i odgovornost  uprave škole  za navedeni događaj i da javno reagujete.

Vjerujemo da je suvišno da Vas podsjetimo na sekularni karakter države Crne Gore, a time i državnih vaspitno obrazovnih institucija.

Nedavno ste imali susret i sa predstavnicima UNICEF-a za Crnu Goru, promoterima i zaštitnicima prava djece. Sigurno ste razgovarali o pravima djece na kvalitetno obrazovanje, jer se u ovoj fazi UNICEF fokusira na pružanje podrške Crnoj Gori da stavi djecu u srce procesa pridruživanja EU. To je od suštinskog značaja, jer djeca Crne Gore, danas su građani Crne Gore, a sjutra EU.

Obećali ste, vjerujemo saradnju i podršku UNICEF-u. To je sjajno!!! Ali, ono što podržava UNICEF u crnogorskom obrazovanju i ono što podržava Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” u dijametralnoj su suprotnosti.

UNICEF promoviše građanske, evropske vrijednosti, vrline i vrijednosti, znanja, poštovanje različitosti, kao i toleranciju različitosti. Da li sa druge strane Bratstvo srpske pravoslavne omladine dijeli vrijednosti koje se kroz obrazovni sistem i programe implementira u crnogorsko obrazovanje? Da Vam pomognemo, NE! Naprotiv. O Bratstvu srpske pravoslvne omladine, sudimo po njenom nazivu, teokratskim dogmama, neprimjerenim savremenom društvu, kao i načinu propagiranja, među učenicama uzrasta od 7 godina. Ovim svojim gestom, uz blagoslov prosvjetnih radnika, Bratstvo srpske pravoslavne omladine širi podjele, diskriminaciju, vjersku netrpeljivost. Lako je posijati klicu bilo čega, kod djece. Zapitajte se šta će biti plod? No, upravo se zbog tog ploda, koji će nići za desetak godina, danas sedmogodišnjacima i dijele leci.

Da li nas UNICEF podržava u svim segmentima đe su interesi đece, u obrazovanju naročito, da bi naši mladi sjutra, kada postanemo dio evropske porodice naroda, i dalje bili zarobljenici teokratske, svetosavske, dogmatske svijesti? Ne! Evropa pred takvima zatvara svoja vrata.

No, da se podsjetimo što piše u Opštem zakonu o vaspitanju i obrazovanju, a primjenjivo je na događaje u Tivtu:

Ciljevi obrazovanja: čl.2. tač. 5) razvija svijest o državnoj pripadnosti Crnoj Gori i njenoj kulturi, tradiciji i istoriji; tač. 7) razvija svijest o nacionalnoj pripadnosti, kulturi, istoriji i tradiciji

Javno obrazovanje, čl. 5: U javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole

Autonomija ustanove, čl. 6: U ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

Nadzor, čl. 16: Nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona vrši Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

Ministarko, Vi ste na potezu! U  profesionalnoj ste i zakonskoj obavezi, da reagujete u skladu sa Zakonom.U slučaju da Vi to ne učinite, u cilju sprječavanja indoktrinacije djece, koja se odvija u saradnji sa prosvjetnim radnicima, možda i upravom škole, Montenegro International će uputiti reakcije prema svim institucijama, počev od UNICEF-a, do strukovnih udruženja pedagoga I psihologa, kao i organizacija, koje se bave zaštitom prava đeteta, kako bi đecu najmlađeg školskog uzrasta zaštitili vjerskih djelovanja, indoktrinacije, diskriminacije po vjerskoj osnovi, i  religijskog uticaja, i to pod pokroviteljstvom škole.

U slučaju Vašeg ne angažovanja, jasno je da se radi i o toleranciji Ministarstva, na čijem ste čelu, a koja je u suprotnosti sa Zakonom.

Na kraju Vas podsjećamo na krivičnu odgovornost i Vas i uprave obrazovne ustanove, kao službenih lica (član 142 Krivičnog zakonika Crne Gore), u dijelu čl. 159 (Povreda ravnopravnosti)… “Ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pripadnosti rasi ili vjeroispovijesti… ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti, kazniće se zatvorom do tri godina”.

NVO Montenegro International

Knjiga Ispovest Kako smo ubili Boga
Related Posts

Knjiga ISPOVEST KAKO SMO UBILI BOGA, svjedočanstvo je progona i mučeništva ljudi koji su svakodnevne žrtve, ne samo silovatelja i napasnika u mantijama, nego i sistema koji takve ljude štiti.

Više o knjizi na sljedećem linku: https://kakosmoubiliboga.me/. Štampano izdanje knjige dostupno je u knjižarama Narodna knjiga, po cijeni od 10€. Narodna knjiga Podgorica - ul. Novaka Miloševa Br. 12, City Mall (I sprat) i TC Bazar. Narodna knjiga Nikšić u TC Laković, Bulevar 13. jul Knjigu možete naručiti i uplatom na žiro račun: 510-135162-14. Svrha: donacija. Primalac: NVO Montenegro International. Molimo Vas da na e-mail: info@montenegrointernational.org pošaljete kopiju uplatnice, ime i prezime i adresu na koju želite da Vam knjiga bude poslata. Elektronsko izdanje knjige na MNE/CRO/SRB/BIH možete kupiti putem sajta https://kakosmoubiliboga.me/. Englesko izdanje knjige dostupno je putem Amazona: https://www.amazon.com/dp/B097C8H7VP. NVO Montenegro International
%d bloggers like this: